Kozijnrenovatie en -restauratie

Kozijnen zijn essentieel voor het aangezicht van een pand en/of woning. Doordat kozijnen continu aan weer en wind worden blootgesteld vermindert de conditie in de loop der jaren. U wilt uw kozijnen in topconditie hebben, maar de authenticiteit behouden? We leggen u graag uit wat onze ervaringen zijn met kozijnrenovatie en -restauratie en hoe wij deze werkzaamheden in hoofdlijnen uitvoeren.


Kozijnproblemen: veroudering, houtrot en bruinrot

Kozijnproblemen ontstaan vooral door veroudering, houtrot of bruinrot. Doordat sommige kozijnen er al tientallen jaren inzitten en al heel wat regenbuien, winters en andere heftige omstandigheden hebben meegemaakt, gaat het verouderingsproces op een gegeven moment doorwerken.

Bruinrot

Bruinrot is een aantasting van het hout door een schimmel, die het hout dusdanig aantast dat diverse onderdelen (spanten, kopsporen, muurplaten, dakbeschot, enz.) vervangen moeten worden.

Houtrot

Houtrot komt vooral voor als het hout langdurig aan vocht is blootgesteld; een constante stroom van vocht op hout. Hout wat voor een langere tijd een vochtpercentage van boven de 20% vasthoudt, gaat onherroepelijk verweren.


Waarom is kozijnrenovatie/-restauratie essentieel?

U wilt van uw huis/pand kunnen genieten, zowel van de conditie als van het aangezicht. Het is daarom belangrijk om, als uw kozijnen niet in perfecte staat zijn, een expert te vragen wat er aan gedaan kan worden.

In het geval van monumentale panden vervangt Runhaar Bouw & Restauratie bij voorkeur alleen de verrotte kozijnen. Wat nog in goede staat is, laten wij zitten. Dit om het pand zoveel mogelijk in de originele staat te behouden, maar dan wel in een technische goede conditie. Als deelvervanging van het kozijn niet mogelijk is, vervangen we het kozijn zonder dat u verschil ziet tussen de huidige en oorspronkelijke situatie. Hiervoor gebruiken we uiteraard de juiste soort hout, de correcte profilering, etc.

Oregon-pine hout

De houtsoort die wij gebruiken is Oregon-pine hout. Dit is de opvolger van Amerikaans Grenen, dat niet meer aan de huidige kwaliteitseisen voldoet. Het vervangen van het glas in de kozijnen kunnen wij ook voor uw verzorgen.

Een praktijkvoorbeeld: kozijnrenovatie bij het Utrechts Conservatorium

In het schitterende Utrechts Conservatorium hebben wij een groot aantal kozijnen van zowel deuren als ramen vervangen. Omdat het om een monumentaal pand gaat, hebben wij alleen het hoogstnodige vervangen. Dit om geen afbreuk te doen aan de originele staat. Hierboven kunt u verschillende foto’s bekijken van kozijnrenovatie. Mogelijk kunt u het projecteren op uw eigen situatie.

Wilt u meer informatie, een prijsindicatie of een oriënterend gesprek? Neem gerust contact met ons op.