Gemeentelijk monument restaureren?

Een gemeentelijk monument verlangt zijn unieke aanpak als u het wilt verbouwen. Of u nu een bezitter of beheerder van een gemeentelijk monument bent, u zult voor de restauratie volgens bepaalde richtlijnen moeten werken. Omdat restaureren ons dagelijks werk is kunnen wij u al in een vroeg stadium adviseren.


Gemeentelijk monument

Naast Rijksmonumenten kent elke gemeente zijn eigen monumenten. Gemeenten bepalen zelf welke bijzondere gebouwen ze aanwijzen als gemeentelijke monument. Het zijn vaak gebouwen die van plaatselijk of regionaal belang zijn.

Inspectie

Voordat u een gemeentelijk monument  wil verbouwen is het verstandig om eerst een inspectie te laten plaats vinden.  Zo weet u waar u aan toe bent.  Dit onderzoek voeren wij graag voor u uit.

Subsidie

Voor onderhoud, verbouw en/of renovatie van gemeentelijke monumenten kunt u in aanmerking komen voor een subsidie. Informeer hiervoor bij uw eigen gemeente.

Vergunning

Slopen, renoveren en restaureren of op een andere manier wijzigen van een monument mag niet zomaar. Hiervoor is meestal een omgevingsvergunning nodig. Uw gemeente kan u vertellen of deze vergunning nodig is.  Bij de aanvraag van de vergunning kan de gemeente naast een bouwkundig rapport om een bouwhistorisch onderzoek vragen. Runhaar Bouw & Restauratie kan dit voor u verzorgen.  Ook helpen wij graag bij het aanvragen van een vergunning  en een eventuele subsidie. Hou er rekening mee dat het verzamelen van de benodigde informatie voor een het aanvragen van een vergunning of een subsidie behoorlijk wat tijd in kan nemen.

Elke gemeente heeft zijn eigen monumentenbeleid. De regels voor gemeentelijke monumenten kunnen dus per gemeente verschillen.