Liquid syntax error: No valid path for Include given: nil

Rijksmonument verbouwen?

U bezit of beheert een rijksmonument, wilt dit pand in topconditie krijgen, maar geen afbreuk doen aan de oorspronkelijke staat van het monument. Wij brengen uw rijksmonument terug naar de originele staat in een technisch perfectie conditie. Aan het restaureren en/of renoveren van een rijksmonument zitten behoorlijk wat randvoorwaarden, dus het is zaak dat u zich vooraf goed informeert.


Rijksmonument versus gemeentelijk monument?

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen een rijksmonument en een gemeentelijk monument.

Een rijksmonument

  • is minstens 50 jaar oud, van algemeen belang vanwege zijn schoonheid of betekenis voor de wetenschap;
  • moet cultuurhistorische waarde hebben;
  • verbouwingen zijn toegstaan zolang cultuurhistorische waarde niet in gevaar komt en hiervoor een vergunning is verleend;
  • eigenaren van komen in aanmerking voor fiscale aftrek en kunnen gebruik maken van rijkssubsidieregelingen voor onderhoud en restauratie.

Een gemeentelijk monument

  • mag met hun eigen monumentenlijst eventueel afwijken van bovenstaande criteria;
  • dezelfde rechten en plichten als rijksmonumenten;
  • géén fiscale aftrek van onderhoudskosten;
  • beperkte subsidiemogelijkheden via lokale gemeente.

Graag nemen wij u mee in het renovatieproces voor rijksmonumenten. U krijgt ook inzicht in de meest voorkomende restauraties voor rijksmonumenten.


Renovatie van rijksmonumenten: het proces

Inspectie

Allereerst is het belangrijk dat uw rijksmonument geïnspecteerd wordt. U kunt de Monumentenwacht inschakelen, maar voor inspectie kunt u ook bij ons terecht.

Omgevingsvergunning

Omdat u een rijksmonument niet zomaar mag verbouwen of restaureren, heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Deze regelt u via uw lokale gemeente, die om een bouwhistorisch onderzoek kan vragen als voorwaarde om een vergunning te krijgen. Dit onderzoek geeft aan wat de cultuurhistorische waarde van uw bezit is.

Het verkrijgen van alle benodigde informatie kan tijdrovend zijn, dus neem bij restauratie- en/of renovatieplannen op tijd contact op met de gemeente. Wij weten uit ervaring welke informatie belangrijk is om te verstrekken en hoe we de renovatie van uw rijksmonument zo snel mogelijk kunnen laten starten. Neem contact met ons op voor meer informatie over het proces.

Wat wilt u renoveren aan uw rijksmonument?

Bij het werken aan het Conservatorium in Utrecht zijn veel verschillende soorten renovatiewerkzaamheden gepasseerd. Wat u renovatie- of verbouwingswens ook is, wij kunnen u van dienst zijn.

Graag gaan wij met u in gesprek over de kansen. Enthousiast? Vul het contactformulier in en wij nemen spoedig contact met u op voor een afspraak. Bezoek onze pagina’s met gedetailleerde informatie over restauratie en renovatie van daken, constructies en plafonds, gevels, houtwerk en kozijnen

Wij beschrijven op onze webite de meest voorkomende problemen. Het kan dus zijn dat uw probleem niet benoemd wordt. Graag vernemen wij uw renovatie- of restauratiewens.

Wat komen wij veel tegen bij het renoveren van rijksmonumenten?

In de restauratie van rijksmonumenten komen wij een aantal problemen regelmatig tegen; dak, constructie en plafond, gevels, houtwerk en kozijnen. Bekijk de pagina's die wij hierover hebben geschreven.

Bekijk onze recent gerealiseerde projecten

Boerderij Hullenberglaan Bennekom
03-04-2018
Mediatheek HKU
04-01-2018
Donderstraat Bennekom
03/2018
Boerderij Hullenberglaan Bennekom
03-04-2018
Mediatheek HKU
04-01-2018
Boerderij Hullenberglaan Bennekom
03-04-2018
Mediatheek HKU
04-01-2018
Donderstraat Bennekom
03/2018