Rijksmonument verbouwen?

U bezit of beheert een rijksmonument en wilt dit pand in topconditie krijgen. Tegelijk wilt u geen afbreuk doen aan de oorspronkelijke staat van het monument. Runhaar Bouw & Restauratie brengt uw rijksmonument terug naar de originele staat in een technisch perfectie conditie. Aan het restaureren en/of renoveren van een rijksmonument zitten behoorlijk wat randvoorwaarden. Het is dus belangrijk dat u zich vooraf goed informeert. Wij denken graag met u mee.


Rijksmonument versus gemeentelijk monument?

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen een rijksmonument en een gemeentelijk monument.

Een rijksmonument

  • is minstens 50 jaar oud, van algemeen belang vanwege zijn schoonheid of betekenis voor de wetenschap;
  • moet cultuurhistorische waarde hebben;
  • verbouwingen zijn toegstaan zolang cultuurhistorische waarde niet in gevaar komt en hiervoor een vergunning is verleend;
  • eigenaren komen in aanmerking voor fiscale aftrek en kunnen gebruik maken van rijkssubsidieregelingen voor onderhoud en restauratie.

Een gemeentelijk monument

  • mag met hun eigen monumentenlijst eventueel afwijken van bovenstaande criteria;
  • dezelfde rechten en plichten als rijksmonumenten;
  • géén fiscale aftrek van onderhoudskosten;
  • beperkte subsidiemogelijkheden via lokale gemeente.

Graag nemen wij u mee in het renovatieproces voor rijksmonumenten. U krijgt ook inzicht in de meest voorkomende restauraties voor rijksmonumenten.


Renovatie van rijksmonumenten: het proces

Inspectie

Allereerst is het belangrijk dat uw rijksmonument geïnspecteerd wordt. U kunt de Monumentenwacht inschakelen, maar voor inspectie kunt u ook bij ons terecht.

Omgevingsvergunning

Omdat u een rijksmonument niet zomaar mag verbouwen of restaureren, heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Deze regelt u via uw lokale gemeente. De gemeente kan om een bouwhistorisch onderzoek vragen als voorwaarde om een vergunning te krijgen. Dit onderzoek geeft aan wat de cultuurhistorische waarde van uw bezit is.

Het verkrijgen van alle benodigde informatie kan tijdrovend zijn, dus neem bij restauratie- en/of renovatieplannen op tijd contact op met de gemeente. Uit ervaring weten wij welke informatie belangrijk is om te verstrekken en hoe de renovatie van uw rijksmonument zo snel mogelijk gestart laten kan worden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over het proces.

Wat wilt u renoveren aan uw rijksmonument?

In de afgelopen jaren zijn veel verschillende soorten renovatiewerkzaamheden binnen ons bedrij gepasseerd. Een voorbeeld is het grootste bouwproject aan het Utrechts Conservatorium (zie voor meer info onder de kop projecten). Wat u renovatie- of verbouwingswensen ook zijn, wij kunnen u van dienst zijn.

Graag gaan wij met u in gesprek over de kansen en mogelijkheden. Enthousiast? Vul het contactformulier in en wij nemen spoedig contact met u op voor een afspraak. Bezoek ook onze pagina’s met gedetailleerde informatie over restauratie en renovatie van daken, constructies en plafonds, gevels, houtwerk en kozijnen

Op onze website beschrijven wij de meest voorkomende problemen. Het kan dus zijn dat uw probleem of wens niet benoemd wordt. Neem met al u vragen, wensen en ideeën gerust contact met ons op. Runhaar Bouw & Restauaratie denkt graag met u mee.

Bekijk onze recent gerealiseerde projecten

Boerderij Hullenberglaan Bennekom
03-04-2018
Donderstraat Bennekom
03/2018
Verbouwing op de berg Amersfoort
02-04-2015
Boerderij Hullenberglaan Bennekom
03-04-2018
Donderstraat Bennekom
03/2018
Boerderij Hullenberglaan Bennekom
03-04-2018
Donderstraat Bennekom
03/2018
Verbouwing op de berg Amersfoort
02-04-2015