Rijksmonument verbouwen?

U bezit of beheert een rijksmonument en wilt dit pand in topconditie krijgen. Tegelijk wilt u geen afbreuk doen aan de oorspronkelijke staat van het monument. Runhaar Bouw & Restauratie brengt uw rijksmonument terug naar de originele staat in een technisch perfectie conditie. Aan het restaureren en/of renoveren van een rijksmonument zitten behoorlijk wat randvoorwaarden. Het is dus belangrijk dat u zich vooraf goed informeert. Wij denken graag met u mee.


Rijksmonumenten

In Nederland kennen we rijksmonumenten  en gemeentelijke monumenten. Een rijksmonument is door de overheid aangewezen en van algemeen belang door zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde.

Inspectie

Voordat u een monumentaal pand wil verbouwen is het verstandig om eerst een inspectie te laten plaats vinden.  Zo weet u waar u aan toe bent.  Dit onderzoek voeren wij graag voor u uit.

Subsidie

Om de zorg voor beschermde rijksmonumenten te stimuleren verstrekt de overheid verschillende subsidies. De aanvraag  van deze subsidies verloopt via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Vergunning

Slopen, renoveren en restaureren of op een andere manier wijzigen van een monument mag niet zomaar. Hiervoor is meestal een omgevingsvergunning nodig. Uw gemeente kan u vertellen of deze vergunning nodig is.  Bij de aanvraag van de vergunning kan de gemeente naast een bouwkundig rapport om een bouwhistorisch onderzoek vragen. Runhaar Bouw & Restauratie kan dit voor u verzorgen.  Ook helpen wij graag bij het aanvragen van een vergunning  en een eventuele subsidie. Hou er rekening mee dat het verzamelen van de benodigde informatie voor een het aanvragen van een vergunning of een subsidie behoorlijk wat tijd in kan nemen.

In de afgelopen jaren hebben wij renovatiewerkzaamheden aan diverse rijksmonumenten mogen uitvoeren. Voorbeelden zijn het Utrechts Conservatorium, de fortwachterswoning van Fort Jutphaas te Nieuwegein en een woonboederij in Beusichem (zie voor meer info onder het kopje projecten). Bent u in het bezit van een rijksmonument en wilt u weten of Runhaar Bouw & Restauratie wat voor u kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Bekijk onze recent gerealiseerde projecten

Woonboerderij Beusichem werk in uitvoering
30-01-2023
Fortwachterswoning Fort Jutphaas Nieuwegein
27-01-2023
Jaren 30 woning Terschuur
27-01-2023
Woonboerderij Beusichem werk in uitvoering
30-01-2023
Fortwachterswoning Fort Jutphaas Nieuwegein
27-01-2023
Woonboerderij Beusichem werk in uitvoering
30-01-2023
Fortwachterswoning Fort Jutphaas Nieuwegein
27-01-2023
Jaren 30 woning Terschuur
27-01-2023