Oude boerderij verbouwen?

Heeft u een oude boerderij of staat u op het punt om een oude boerderij te kopen? U heeft of krijgt een prachtig stuk historie in bezit. Door de ouderdom kan het zijn dat uw boerderij niet (helemaal) in een perfecte staat verkeert. Mogelijk ontbreken er spouwmuren, wat invloed heeft op de isolatie, of hebben houtwormen de constructies aangetast.


Runhaar Bouw & Restauratie helpt u graag bij het renoveren en restaureren van uw boerderij. Onder het renoveren van een oude boerderij verstaan wij het verbeteren van uw boerderij met nieuwe materialen. Het is het gedeeltelijk verbouwen van de woning door verandering aan te brengen of de boerderij te vergroten. Met restauratie brengen wij uw bezit terug naar de originele staat, maar dan wel in een technisch perfecte conditie.

Bij het restaureren van uw boerderij moet er zorgvuldig afgewogen worden welke bestaande kenmerken intact blijven en waar kan gerestaureerd worden. Oude boerderijen hebben hun eigen charme, kenmerkende details en stijl, welke niet verloren mogen gaan.  Steeds moet de afweging gemaakt worden tussen het verbeteren van de kwaliteit en het behoud van het authentieke karakter.

De oude details blijven tellen

Bij renovatie en restauratie neemt Runhaar Bouw & Restauratie altijd de huidige details in ogenschouw, zodat er optisch zo min mogelijk verandert aan uw woning. Alleen het leef- en wooncomfort wordt verhoogd.


Problemen bij renovatie/restauratie van oude boerderijen?

Balken en houtconstructie en dakconstructie

Oudere boerderijen kenmerken zich door zwarte houten stijlen die verbonden worden door dwarsbalken. Dit geheel vormt de draagconstructie voor het grote dak en begint  vaak al laag op de bakstenen muren. Doordat sommige boerderijen tientallen of zelfs meer dan honderden jaren oud zijn, is de kans groot dat de balken aangetast zijn door houtwormen of hier vatbaar voor zijn. Lees meer over houtrenovatie en -restauratie.

Houtworminfectie

Houtwormen komen vooral voor in hout dat gebruikt wordt voor constructies. Het kan zijn dat een houtworminfectie pas na enkele jaren zichtbaar wordt. De houtworm tast vooral doorgewinterd hout aan dat onbewerkt is.

Wat wij doen is het hout preventief behandelen, de houtworm bestrijden met bestrijdingsmiddelen en zorgen dat alle gaatjes worden dichtgemaakt en oneffenheden worden weggewerkt. Hiermee beschermen we het hout tegen insecten.

Buiten- en binnenmuren

Soms is de binnenkant van de buitenmuren nog zichtbaar in oude boerderijen; er is dus geen spouwmuur aanwezig. Dit vergroot de traditionele sfeer van de boerderij, maar kan vooral op het gebied van isolatie (grote) nadelige gevolgen hebben. Wij kunnen samen met u onderzoeken of het nodig is om spouwmuren aan te brengen om de leefbaarheid te vergroten.

Wat wilt u renoveren/restaureren aan uw oude boederij?

Wat wilt u aan uw oude boerderij renoveren of restaureren? Bezoek ook onze pagina’s met gedetailleerde informatie over dak-, plafond- en constructierenovatie, gevelrenovatie en -restauratie, houtwerkrenovatie en -restauratie of de pagina over kozijnrenovatie en –restauratie. Hebben wij u probleem niet beschreven? Dan horen wij graag uw renovatie- of restauratiewens. Neem gerust contact met ons op.