Verduurzaming

Hoe verduurzaam ik mijn monument? Deze vraag wordt steeds belangrijker bij de restauratie van monumenten. Hoe behoud je de monumentale waarde en aangezicht van een monument, maar verhoog je toch het wooncomfort en verlaag je de energierekening? Runhaar Bouw & Restauratie gaat graag met u op zoek naar oplossingen specifiek voor uw monument.

Verduurzaming kan al beginnen met kleine stapjes. Bijvoorbeeld door het terugbrengen van de luiken en/of de suitedeuren. Een andere belangrijke is kierdichting. Bij monumentale panden treedt vaak veel energieverlies op door tocht vanuit naden en kieren. Ook een droge buitenzijde van uw woning is belangrijk. Is het voegwerk op de orde, zijn er lekkages, verloopt de afwatering goed, hoe is het schilderwerk, zijn er koudebruggen etc.

Isolatie

Isoleren is een belangrijke vervolgstap in de verduurzaming van uw pand. Door te isoleren wordt de warmte beter vastgehouden. Maar waar gaat uw isoleren? Is het nodig om alle ruimtes te isoleren? Is het nodig om het dak te isoleren, of kunt u eenvoudiger en goedkoper de zoldervloer isoleren? Daarnaast is een goede keuze voor isolatiemateriaal belangrijk. De ene situatie vraagt om dampdichte isolatie de andere om capillair actief isolatiemateriaal. De keuze van welk isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren. Runhaar Bouw & Restauratie adviseert u graag over de verschillende mogelijkheden om uw monument te isoleren.

Glas

Het plaatsen van duurzaam glas levert een behoorlijke energiebesparing op. Monumentaal glas mag echter niet vervangen worden. Dit tast het aangezicht van het monument aan. Door achterzetbeglazing of isolerende glasfolie toe te passen kunt u toch de isolatiewaarde van uw pand verhogen. Niet monumentaal glas mag wel vervangen worden, maar dit moet wel passen in het kozijn. Monumentale kozijnen zijn vaak niet berekend op de dikte van HR++ of Triple glas. Inmiddels is er glas op de markt wat dunner is en toch een hoge isolatiewaarde heeft.

Zonnepanelen en monumenten

Zonnepanelen en monumenten lijkt een onmogelijke combinatie. Toch zijn hier creatieve en mooie oplossingen voor te vinden. Bijvoorbeeld aan de achterzijde van een woning niet in het zicht of op een bijgebouw of schuurtje. Wij gaan graag met u op zoek naar de mogelijkheden.