Gevelrenovatie en restauratie

Gevels die tientallen jaren mee gaan, krijgen aardig wat te verduren. We zien dagelijks gevels waarvan het metselwerk vergaan is, ornamenten die gebarsten en/of niet meer goed verankerd zijn. De gevel van uw monumentale pand slijt met de tijd.


Wat zijn de meest voorkomende problemen? Hoe krijgt u de gevel weer in de originele staat? Oftewel: wat kunnen wij er aan doen om de gevel van uw pand weer in de oude (technische perfecte) staat terug te krijgen?

Veelvoorkomende problemen bij gevelrestauratie

De gevelankers, die een essentieel onderdeel zijn van het ‘gevelnetwerk’, kunnen bijvoorbeeld verroesten omdat er vroeger nog geen roestvrijstaal gebruikt werd. Door het roesten komen er scheuren in het metselwerk van de gevel.

Restauratieproces

Als wij een gevel restaureren, starten wij doorgaans met een grondige opname van de gevel: wij analyseren welke elementen er in de gevel zitten en weer terug moeten komen. Vervolgens halen wij de stenen uit de gevel, die leidden tot verroeste ankers. Deze ankers vervangen wij voor een roestvrijstalen anker, waarna we zorgen dat er door een nieuwe bewapening weer verbindingen ontstaan in de gehele gevel. Deze verbindingen zijn namelijk vergaan door de scheuring van de gevel. Vervolgens metselen we de gevel dicht en werken we de buitenzijde af door ontstane scheuren en voegen te herstellen.


Bij welke soorten panden is gevelrenovatie nodig?

Gevelrenovatie is vaak vereist bij (monumentale) panden die voor 1900 gebouwd zijn. We zien relatief weinig problemen bij jaren 30-huizen, waar de gevel eerder fraaier gemaakt moet worden. Hetzelfde geldt voor gebouwen met een aparte bouwstijl of bijzondere elementen in de gevel. Als u een jaren 30-huis of een oude boerderij heeft, helpen wij u ook graag met het renoveren en restaureren van uw gevel.

Een van onze referenties: gevelrestauratie bij het Utrechts Conservatorium

Wellicht kent u het monumentale pand aan de Mariaplaats in Utrecht, een schitterend oud pand met een geweldige smaak- en stijlvolle uitstraling. Het is het Utrechts Conservatorium, wat al meer dan 100 jaar oud is.

In 2013 hebben wij meegewerkt om de gevel van zowel de voor- als achterzijde van het Conservatorium te restaureren. Zoals bij meerdere restauratie- en renovatieopdrachten ging het hier om een combinatie van gevel-, houtbewerking, metselwerk en stijlankers. Doorgaans zien we dat deze renovatievormen een verbinding met elkaar hebben, net zoals alle onderdelen van het pand met elkaar in verbinding staan.

Wilt u ook hulp bij de renovatie/restauratie van de gevel van uw monumentale pand, jaren 30-huis of oude boerderij? Runhaar Bouw & Restauratie gaat graag met u in gesprek. Vul het contactformulier op deze pagina in en wij nemen contact met u op.